By Bohed

CHOCOLATE CHIP COOKIES

I mitten av förra veckan gjorde magsjukan ett besök på C´s förskola, så jag höll honom hemma under onsdag, torsdag och fredag för att slippa att bli smittade. De två första dagarna var han hos farmor och farfar så att jag ändå skulle kunna plugga lite, men på fredagen fick han vara hemma med mig. Under dagen så bakade vi Chocolate chip cookies, och de blev otroligt goda och sega, så nu tänkte jag dela med mig av receptet.

CHOCOLATE CHIP COOKIES

300g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200 g choklad (grovhackad, vit eller mörk)

(Vill du göra ljusa cookies så tar du bara bort kakaon. Fyllningen kan även varieras efter tycke. Nonstop eller nötter kan användas till exempel, mini marschmallows funkar också, det hade vi tillsammans med vit choklad.)

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop socker, farin, ägg och vaniljsocker.
Blanda i det smälta smöret och vispa in ordentligt.
Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor ”fudgeboll”, ganska seg och kolaaktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen. (Vi körde med elvisp så det funkar, men jag tror det blir lättare med bakmaskin om man har en sån.)
Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Bollarnas storlek avgör hur stor kakan blir, vill man ha dem lika stora som köpes-cookies brukar vara så kan man göra bollen nästan lika stor som en golfboll. I annat fall gör bollarna mindre förstås.
Grädda i ca 10 minuter. Om du har gjort små kakor kan tiden bli kortare.

Kakorna flyter ut till ganska stora platta kakor, de är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du flyttar dom till ett galler, för precis när de kommer ut från ugnen så är de fortfarande ganska mjuka och kan lätt gå sönder om de flyttas. När de svalnat kan de förflyttas till kylen i en påse eller med plastfolie över. Ju längre du låter dom bli kalla desto krispigare och sega blir dom.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats