Idag tänkte jag bjuda er på två recept som jag testat nyligen. Det ena är en sliskig och god dessert med grädde, banan och kondenserad mjölk. Vi åt den i fredags och njöt!
Banoffpaj
8 portioner
Ingredienser:
200 g digestivekex
100 g smör, smält eller rumsvarmt
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g.
2-3 skivade bananer (men man kan ha bär eller tex ananas också)
2 ½ dl vispgrädde
25 g mörk choklad
Den är lätt att göra men tar tid! Söt kondenserad mjölk köps i konservburk i större butiker eller på butiker som specialiserat sig på invandrad mat. Den kokas direkt i burken och blir mjuk som kola, men det tar minst 3 timmar. Flera burkar kan kokas på samma gång.
1. Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull och fyll på med vatten. Ta bort pappret annars förstörs kastrullen. Burken måste vara helt täckt med vatten hela tiden, fyll på efterhand som det kokar bort. Låt koka i minsta tre timmar, ju längre du kokar desto hårdare toffé blir det.
2. Smula kexen i en matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt till dess toffén är färdig.
3. Kyl den oöppnade burken i kallt vatten. Bred sedan smeten över pajskalet. Skiva bananerna och lägg dem ovanpå. Vispa grädden och bred den över. Garnera med riven/flisad choklad och eventuellt några bananskivor (eller bär, vad du nu valt att använda). Ställ kallt till serveringen.